Voorjaarscongres 2022: leren van Almere

22-06-2022

Ditmaal vond het voorjaarscongres van de Vereniging van Grondbedrijven op 22 juni 2022 plaats in Almere; de stad waar alles kan! Een unieke gastgemeente waar onze deelnemers de mogelijkheid kregen om te leren van project- en gebiedsontwikkeling à la Almere. Een aantrekkelijke stad om te wonen (6e plek van meest ideale woonplaatsen) een groeigemeente met een forse woonopgave, en grootse ambities. Zoals bijvoorbeeld de Floriade 2022! De enige echte wereldtuintentoonstelling met als sluitstuk een groene stadswijk die na deze expo aan de oever van het Weerwater verrijst. In de ochtend heette Wethouder Maaike Veeningen de deelnemers welkom, waarna Martijn Rengelink (concerndirecteur gemeente Almere) meer vertelde over de gebiedsopgaven en groei van de stad. Erwin van der Krabben (hoogleraar planologie aan de Radboud Universiteit) publiceerde dit jaar de resultaten van een verkennend onderzoek naar de werking van de grondmarkt. Dit onderzoek geeft de hoogleraar momenteel een vervolg, toegespitst op de werking van de grondmarkt in relatie tot grondeigendom. Gezocht wordt met name naar verklaringen voor ‘stalled sites’: bouwrijpe plangebieden waar ondanks planologische goedkeuring bouwactiviteiten uitblijven. In zijn congrespresentatie belichtte hij de hoofdlijnen van zijn onderzoek en doet voorstellen voor een systeemverandering. De laatste spreker was Gerard Comello van Lingotto. Hij vertelde over de ontwikkeling van de 21 verdiepingen tellende woontoren Haut in het Amsterdamse Amstelkwartier. 

In de middag kregen onze deelnemers de gelegenheid om het Floriadeterrein te verkennen. Daarna werden er excursie aangeboden langs een aantal interessante plekken in de stad waar onze deelnemers project- en gebiedsontwikkeling in de praktijk kunt opsnuiven. Onze deelnemers konden kiezen uit drie interessante middagexcursies: het project Duin en Almere Poort, Oosterwold of het stationsgebied in combinatie met een rondwandeling door het centrum. Ons congres sloten we af met een borrel in de Bierfabriek.

Wij kijken terug op een zeer geslaagd congres en hopen u op één van onze volgende congressen en/of bijeenkomsten weer te kunnen ontmoeten.