Cultuur snuiven op Overhoeks: hoe culturele voorzieningen een gebiedsontwikkeling op de kaart kunnen zetten

10-08-2014

Alweer twee jaar geleden kwam de Vereniging van Grondbedrijven Regio Noord-Holland voor het laatst bijeen op IJburg waar de deelnemers het particuliere opdrachtgeverschap in levende lijve konden aanschouwen. Hoog tijd om elkaar weer te ontmoeten en elkaar te informeren over alle ontwikkelingen op het gebied van grond(bedrijven) in de regio. Graag nodigen wij u uit voor de eerstvolgende bijeenkomst in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

De bijeenkomst zal plaatsvinden op donderdagmiddag 11 september in café-restaurant THT in de Tolhuistuin in Amsterdam. De Tolhuistuin wordt wel het nieuwe culturele uitgaanspaleis van Overhoeks genoemd. Met als verdere pronkjuwelen aan de noordoever van het IJ het filmmuseum EYE en de herontwikkeling van de Toren Overhoeks, verrijst hier een compleet nieuwe wijk die al even onvermijdelijk dreigt te worden als De Pijp of de Jordaan. De nieuwe culturele hotspots en uitgaansgelegenheden zijn niet alleen nieuwe ontmoetingsplekken maar vormen tevens nieuwe verbindingsplekken met de rest van de stad. In deze bijeenkomst gaan we in op de stimulerende werking die culturele voorzieningen op de verdere gebiedsontwikkeling kunnen hebben en in het bijzonder op die van Overhoeks.

Na de lunch zullen achtereenvolgens een viertal sprekers elk vanuit zijn of haar eigen invalshoek ingaan op de invloed die culturele voorzieningen op hun omgeving kunnen hebben. Vervolgens strekken we de benen en gaan we de nieuwe stadswijk Overhoeks verkennen waar naast de Toren Overhoeks en het filmmuseum EYE aansprekende woningbouw wordt gerealiseerd. Onderweg zullen we een bezoek brengen aan de Canal House Expo en ontdekken dat Overhoeks ook een broedplaats is voor creatieve bedrijven. Hier kunnen we met eigen ogen aanschouwen hoe het eerste grachtenpand uit een 3D printer rolt. We sluiten de rondleiding af met een wandeling over het terrein van de Tolhuistuin, want waar beter kunnen de culturele vibes van Overhoeks aan den lijve worden ondervonden dan in een echte broedplaats.

Namens het bestuur van de VvG Regio Noord-Holland heten wij u van harte welkom!
Fernando Salinas Camara, Maurice Kessels en Ben Willem Boswijk