Bijeenkomst VVG Regio Oost 25 september 2013

21-08-2013

Meer weten over het herbestemmen van monumentaal erfgoed? Op woensdag 25 september 2013 vindt een bijeenkomst van de VVG regio Oost plaats op bij het voormalig zendstation Radio Kootwijk. Op deze middag kunt u kennis maken met een praktijkvoorbeeld van het herbestemmen van vastgoed, namelijk een zeer bijzonder monumentaal gebouw in art-decostijl omringd door ongerepte natuur.

Deze middag gaat in op de aanpak van de herbestemming van het voormalige zendstation naar Nederlands-Indië. De locatie midden op de Veluwe met haar stilte en ruimte was een ideale locatie voor ongestoorde verbindingen, hetgeen zorgde voor een vrije ontwikkeling van de natuur. Door de opkomst van satellietzenders verloor het station zijn functie en ging eind 1998 definitief uit de lucht. Wat bleef is de combinatie van het wonderlijke, glorieuze gebouw en enkele andere gebouwen in een ongerepte omgeving.
Het uitgestrekte natuurgebied is in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer. De ligging van de gebouwen in dit gebied was aanleiding voor overname en exploitatie van de gebouwen door Staatsbosbeheer sinds 2009.

Het eerste deel van de bijeenkomst bestaat uit een toelichting op de praktijk van het herbestemmen van Radio Kootwijk.Vervolgens krijgen we een rondleiding door het zendstation en de omgeving. Tenslotte wordt aan de hand van een discussie ingegaan op aandachtspunten en leerpunten voor de aanwezige gemeenten. We sluiten de bijeenkomst af met een borrel.