Alle gebiedsontwikkelingen tenderen is niet nodig en maak je nota grondbeleid Didam-proof.
Dit zijn twee van de conclusies die juristen en adviseurs op het gebied van gebiedsontwikkeling op 23 februari 2022 trekken in een Ronde Tafelgesprek over het Didam-arrest. Deze Ronde Tafel was een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de NEPROM, de VNG en de VvG.
Onder leiding van onze voorzitter Adrian Los en co-host Jan Fokkema van de NEPROM namen Arjan Bregman (hoogleraar Bouwrecht, stafmedewerker IBR en zelfstandig adviseur), Tycho Lam (Hekkelman advocaten), Jan Frans de Groot (Houthoff advocaten), Renée van der Zwan (Deloitte) en Aeisso Boelman (Fakton consultancy) deel aan deze Ronde Tafel.
In de gebiedsontwikkeling moet men sinds eind november rekening houden met het arrest Didam. Een-op-een-uitgiftes kunnen niet meer zomaar. Maar het is ook niet nodig om alle gronduitgiftes te tenderen. Dat drijft de kosten voor zowel marktpartijen die met allerlei biedingen mee moeten doen als voor gemeenten die uitgebreide uitvragen moeten doen onnodig op. En er zijn zeker nog andere selectiemogelijkheden. Nu de meeste gemeenten van de eerste schrik bekomen zijn is het tijd om structureel het uitgiftebeleid voor grond en vastgoed aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld in de nota grondbeleid.