Nieuwe aanvraagronde volkshuisvestingsfonds 2024

14-05-2024

In de meest kwetsbare wijken van Nederland staat de kwaliteit van woningen en de leefomgeving onder druk. Met het VHF investeert het kabinet in de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in deze wijken. Gemeenten kunnen bijdragen uit het VHF gebruiken om woningen in deze gebieden te verbeteren, zodat de leefbaarheid en veiligheid daar toeneemt.

Van 3 juni tot en met 1 oktober 2024 kunnen gemeenten opnieuw een aanvraag indienen voor het volkshuisvestingsfonds. Het beschikbare bedrag in deze vierde aanvraagronde is bijna 114 miljoen euro. Dit is minder dan het eerder aangekondigde bedrag van 118 miljoen euro, vanwege mogelijke inzet van budget voor de verbetering van de particuliere woningvoorraad op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

In een Kamerbrief maakte minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hugo de Jonge op 13 mei 2024 bekend dat veertien gemeenten een bijdrage ontvangen uit het Volkshuisvestingsfonds (VHF) 2024. In de derde aanvraagronde was een totaalbedrag van 175 miljoen euro beschikbaar. Met de bijdrage kunnen gemeenten ruim 9.000 woningen renoveren, verduurzamen en herstructureren in de meest kwetsbare gebieden van Nederland.

Gemeenten die eerder geen VHF-bijdrage hebben ontvangen, ondanks meerdere positieve adviezen van de Toetsingscommissie, ontvangen in de vierde aanvraagronde prioriteitspunten. Dit vergroot hun kansen voor toekenning in de vierde aanvraagronde.