Webinar Woningbouwatelier

18-10-2023

Traditionele bouwmethoden zijn vaak duur en tijdrovend, en ze veroorzaken een aanzienlijke uitstoot van stikstof en andere vervuilende stoffen. Daarentegen is WikiHouse gebaseerd op een open-source ontwerp dat voor iedereen gemakkelijk toegankelijk is en gebruikt kan worden om betaalbare, duurzame en stikstofarme woningen te bouwen.

Met WikiHouse is het mogelijk om houten skelet zelfbouwpakketten voor grondgebonden woningen op een betaalbare, duurzame en digitale manier te produceren. Het ontwerp-, productie- en bouwproces is simpel en toegankelijk voor iedereen. De ontwerpen zijn gratis te downloaden en gebruiken, en de bouwkosten kunnen tot wel 25% worden gereduceerd door zelfbouw. WikiHouse is stikstofvrij, energiezuinig of zelfs energiepositief en kan worden gebouwd van biobased materialen.

Gemeenten en woningcorporaties kunnen profiteren van het kostenefficiënte en snelle bouwsysteem van WikiHouse. Dit zorgt voor meer betaalbare woningen en verlicht de druk op de huizenmarkt. Daarnaast is WikiHouse duurzaam, met gebruik van hernieuwbare materialen en minimale afvalproductie, wat bijdraagt aan het verminderen van de milieu-impact van de bouwsector. Het WikiHouse-systeem is ontwikkeld door het Engelse Open Systems Lab en geïntroduceerd in Nederland door Stichting WikiHouseNL en het Woningbouwatelier. Het succesvolle project op de Stripmaker in Almere Buiten heeft geleid tot energiezuinige en betaalbare nieuwbouwwoningen die voldoen aan de vraag op de Almeerse woningmarkt.